A víz világnapja

Bár nem szándékosan alakult így, de éppen a blog indításának napján, március 22-én tartják szerte a világon a víz világnapját egészen 1992 óta. Ennek apropójából számos helyen találhatunk programokat, az esemény pedig a tiszta víz fontosságára, illetve a Föld édesvízkészletének veszélyeztetettségére hivatott felhívni az emberek figyelmét. Az egészséges életmód és a környezetvédelem szoros kapcsolatban áll egymással, így egészség- és környezettudatos személyként nem árt szem előtt tartani a vízgazdálkodási és víztisztítási szempontokat is. 

Fontossága
A vízfogyasztás alapvető fontosságú egy egészségesen működő szervezet számára és a fittség megőrzéséhez is nélkülözhetetlen. Számos oka van annak, amiért érdemes a napi rutin részeként kezelni a megfelelő mennyiségű vízfogyasztást, gyakran mégis képesek vagyunk erről megfeledkezni. 
Nézzünk néhány példát a víz jótékony hatásaira:
  • hidratálja a bőrt és a szöveteket, elengedhetetlen mind az izomépítéshez, az izomtónus megőrzéséhez, mind a zsírégetéshez,
  • segíti a méregtelenítési folyamatot (így bőrtisztító hatása is van) és a tápanyaglekötést,
  • serkenti az anyagcserét, javítja az emésztést és a vérkeringést,
  • oxigént továbbít az izmokba,
  • energiát biztosít, lassítja a fáradtságérzet kialakulását és segít megelőzni a fejfájást,
  • nem tartalmat kalóriát, nem téveszt meg az éhségérzet,
  • arról nem is beszélve, hogy minden szervünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen a hidratáció, az egészséges májfunkcióktól kezdve a szívig.
Mennyit?
Azt, hogy mégis mennyi a számunkra ideális vízmennyiség, a testsúlytól, a magasságtól, és az életviteltől is függ. Az általánosan elfogadott egészséges napi vízfogyasztás nőknél minimum 1,5-2 liter, férfiaknál 2-2,5 liter. Olyan megemelkedett igénybevétel esetén, amit például az edzés jelent, ez a mennyiség emelkedik. A sportolóknak természetesen magasabb a vízszükséglete, ebben az esetben általában a testtömeg 5%-ával szokás számolni. 
Fontos továbbá ennek a mennyiségnek az intenzitása is: mérsékletesen, a nap folyamán kell elfogyasztani. A dehidratáltság veszélyes lehet, de az ellenkezője is megtörténhet, a túlzott fogyadékbevitel is ártalmas lehet, Nagyon ritka, de létezik vízmérgezés, ami nagyon rövid idő alatt extrém mennyiségű víz bevitelét jelenti.

Mit?
A napi folyadékbevitel alapja minden esetben a víz kell, hogy legyen. A cukros, szénsavas üdítőket igyekezzünk kiszorítani a napjainkból, de megtervezett, optimális edzés és táplálkozás esetében ezzel nem is szabad, hogy probléma legyen. 
Az ásványvíz kontra csapvíz jóideje vitatott témakör.
A mindennapos ásványvízfogyasztás nem javasolt. Egyrészt felesleges napi kiadást jelent, másrészt a műanyag palackok nagy mértékben terhelik a környezetet. A hőingadozás hatására a flakonokból ártalmas vegyi anyagok oldódhatnak ki közvetlenül abba a vízbe, amit meginni készülünk. A z ásványvizek minőségét kevesen vonják kétségbe, ám a túlzottan magas ásványianyag-tartalom szintén terhelő hatással lehet a szervezetre. Vitathatatlan azonban, hogy az ásványvizek gyakorta ellenőrzött termékek, az interneten a márkákon belüli vizsgálatok eredményeiről is olvashatunk.
A csapvíz minőségellenőrzése igen szigorú, a független mérések pedig megerősítik, hogy a hazai csapvíz jó minőségű. Az eseti szennyeződések, kellemetlen íz oka gyakran az elavult vezetékhálózat, ezért ilyen helyeken javasolt az otthoni vízszűrő berendezés használata. 


Hogyan?
Meghatározott módja nincs a vízfogyasztásnak, az egyetlen "szabály" a folyamatos hidratáltság. Ne akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk, hiszen ez már a vízhiány jele. Legyen mindig kéznél ivóvíz, a fogyasztás módját pedig igazítsuk életvitelünkhöz. 
A pohárral történő méregetésnél vannak jobb módszerek, hiszen ez eleve behatárolja, hogy csak 2-3 dl vizet ihatunk meg egyszerre, és könnyen elveszhetünk a mennyiséget illetően is. Ülőmunka esetében még jól jön, de akkor is inkább nagyobb poharat, kulacsot, shakert vagy fél literes üveget használjunk. Aki úton van, jön-megy, érdemes legalább literes kiszerelésben magánál tartania.
Velejáró "mellékhatás" a gyakori mellékhelyiség-látogatás, ami a szervezet hidratálódásával, a szervek kitisztulásával jár, de ez hamar megszokottá válik.
Manapság különböző applikációk is léteznek, amelyek a vízfogyasztás esedékességekor a beállított időközönként jeleznek, de akár emlékeztetőt is beállíthatunk erre a célra. Ha egy idő után már bevett szokássá válik, nem lesz rá szükség, de akinek igénye van rá, használhatja. További módszerek lehetnek, ha kifejezetten erre a célra vásárolunk magunknak egy esztétikus (és megfelelő űrtartalmú!) üveget, amit bárhová magunkkal vihetünk; minden étkezés előtt 20-30 perccel megiszunk egy nagy pohár vizet; amikor nassolni támad kedvünk, szintén a víz mellett döntünk; ébredés után első dolgunk egy pohár hűs, citromos víz elfogyasztása lesz. 

A napi vízfogyasztás optimalizálása tehát semmilyen különleges előkészületet nem igényel. A lényeg, hogy rutinszerű tevékenységgé váljon, hogy mindig van nálunk víz, és a szükséges mennyiséget el is fogyasztjuk.

GYM

Megjegyzések