A legnagyobb testépítők - John Grimek

A testépítés történetét a sport legendás alakjainak életén keresztül bemutató sorozatunk harmadik részében az 1930-as és 1940-es évek legendás testépítőjét, John Grimeket ismerhetitek meg.

John Grimek

"Az izom-királyság uralkodója"

„Mindig az egészségre koncentrálj, ez legyen az erőfeszítéseid legfőbb mozgatórugója, és régi, jól bevált módszerrel építsd izmaidat: kemény munkával és elszántsággal.”

 Magasság: 174 cm
Testtömeg:  88 kg

nyak: 43 cm
mellkas: 120 cm
bicepsz: 44.5 cm
alkar: 36 cm
derék: 78 cm
comb: 63 cm
vádli: 43 cm

John Carl Grimek 1910. június 17-én született New Jersey államban, szlovákiai magyar származású bevándorlók gyermekeként. Kisgyermekkorától kezdve csodálta bátyját, és annak barátait, akik gyakran töltötték súlyemeléssel az idejüket. Ő is olyan erős szeretett volna lenni, mint ők, így 12 éves korában titokban elkezdett edzeni testvére eszközeivel. Hamarosan látványosan megerősödött, és ez a hobbija a szenvedélyévé vált. Olyan nagyságok adták számára az inspirációt, mint Eugen Sandow vagy Charles Atlas. Grimek azért edzett, hogy erős legyen és nem azért, hogy pózerkedjen. Sőt, saját bevallása szerint "ki nem állhatta" azokat a kollégáit, akik hosszasan nézegették saját magukat a tükörben. Talán ennek is köszönhető, hogy ebben az időben a súlyemelés fontosabb volt számára a testépítésnél. 1936-ban a berlini olimpián el is indult az amerikai csapatban, ahol a 9. helyet sikerült elérnie összesítésben. Azonban a súlycsoportja nem teljesen volt megfelelő. Korabeli vélemények szerint néhány kiló fogyással simán befért volna a félnehézsúlyba, ott pedig tönkreverte volna a mezőnyt.

Grimek fizikuma az évek során elképesztő módon fejlődött. Az emberek New York utcáin megcsodálták, és hamarosan több fotós is munkát ajánlott neki. Egy darabig modellkedett, amivel az akkori viszonyokhoz képest nagyon jó pénzt keresett. Ekkoriban már egyre inkább kezdett a testépítő versenyzés felé kacsingatni. A harmincas években elindult a Mr. America verseny, melyen a kinézet mellett mindig volt valamilyen erőfelmérő szám is, mely utóbbi idővel kikopott a programlistáról. Az első két verseny győztese Grimek volt, gyakorlatilag kérdés nélkül. Korának leghatalmasabb testépítőjévé vált, és teljes mértékben dominálta a mezőnyt. Mivel ekkoriban szteroidok még nem léteztek, így kijelenthető, hogy a szteroidok előtti időszak legnagyobb izomtömeggel rendelkező testépítője volt. Olyannyira kimagaslott, hogy a verseny szervezői a győzelmeit követően vezették be azt, hogy egy versenyző csak egyszer hódíthatja el ezt a címet, így többször itt nem indulhatott. Azonban Ő még ekkor is a fantasztikus szimmetriáját és izmait amolyan mellékes tényként kezelte és továbbra is az erőemelő, valamint strongman dolgokat tartotta mérvadónak. 1948-ban, 38 éves korában megverte a fiatal feltörekvő csillagot, Steve Reeves-t a NABBA által először megrendezett Mr. Universe versenyen Londonban. Reeves az ujságíróknak ekkor csak ennyit nyilatkozott: "John Grimek a leghatalmasabb testépítő, aki valaha élt." Kiválóan kontrollálta az izmait, és gyors, akrobatikus elemeket is használt pózaiban és rendkívüli erőre tett szert. Egy évvel később, az utolsó versenyén (AAU Mr. USA) ismét legyőzte Reevest, csakúgy, mint Clarence Ross-t, George Eiferman-t és Armand Tanny-t, és veretlenül vonult vissza a testépítés világából. Visszavonulásának bejelentésekor ezt nyilatkozta:


"Elsősorban súlyemelő szerettem volna lenni. Ebben az időben még nem volt olyan, hogy testépítés, vagy, hogy valaki csak a fizikumával törődjön. Akkoriban ilyen szépfiús dolognak tartották, hogy valaki csak szaladgáljon, és az izmait mutogassa. Ez engem nem vonzott. Én csak eredményeket akartam elérni, mindenféle parádé nélkül, nem magamutogatással, hogy "Tessék, itt vagyok! Jól nézzétek meg, mim van!".

Ezután cikkeket írt a testépítés témakörében egészséges életmóddal foglalkozó magazinokba. Az edzést nem hagyta abba, egész életében végigkísérte, még jóval a visszavonulása után is képes volt több mint 200 kilóval guggolni. Fantasztikus sportember volt, az emberek imádták a személyiségét, a természetét és a hozzáállását. Az arányos testfelépítés és a nyers erő kombinációjával, John Grimek megfelelő keveréke volt a háború előtti „erősember mint testépítő” és a modern „csak egy sportág” testépítőnek.

1998. november 20-án, 88 évesen hunyt el a Pennsylvania állambeli York-ban. Egy évvel később az IFBB hivatalosan is örökös tagságot adományozott neki a Hírességek Csarnokában.


John Grimek edzésterve

Grimek edzésterve gyakorlatilag a mai modern sztenderdeknek is teljes mértékben megfelel. Naturálként eleve sokan ajánlják a teljes test edzést, és sokan is gyakorolják, hiába elterjedtebb manapság már az osztott edzésterv. Egyedül a tricepsz tűnik kicsit aluledzettnek, a tolódzkodáson kívül arra külön gyakorlat nincs, és az egyben mellgyakorlat is, de a fekvenyomás vagy a mellről nyomás során is szerepet kap. Illetve Grimek izomzatán sem látszik külön tricepszgyakorlat hiánya, így ezt a programot, úgy ahogy van, nyugodtan kipróbálhatjuk, biztosan eredményes lesz. Kezdőknek eleve teljes test edzéssel érdemes kezdeni, aki pedig hosszú ideje alkalmazza az osztott edzéstervet, és úgy érzi, nem nagyon fejlődik, egy új impulzust adhat a testének ezzel. Próbáljátok ki!


GYM

Források:
https://www.fitbuilder.hu/cikk/John-Grimek.html
http://testepitek.hu/john-grimek/
http://www.greatestphysiques.com/john-grimek/

Megjegyzések